Hank en Kittekat

Puree di Papa

Puree di Papa, vers uit de ovenHet recept voor pasta di papa heb ik al eens ergens gepubliceerd maar omdat ik geen zin heb om het op te zoeken schrijf ik het gewoon opnieuw. Maar dan met puree. En iets gedetailleerder. Dit recept is bedoeld voor twee personen die best vier dagen achter elkaar hetzelfde willen eten.

Schil twee en een halve kilo kruimige aardappelen. Was ze af, stop ze in een pan met water, zout er bij en op hoog vuur aan de kook brengen. Zodra het kookt na 15 minuten afgieten.

Snipper twee flinke uien. Snipper 6 flinke tenen knoflook. Doe lekker veel olijfolie in een flinke pan. Doe er veel oregano en tijm bij. Echt veel. Fruit de uien en de knoflook totdat ze glazig zijn (iemand enig idee hoe lang dit eigenlijk duurt? Volgens mij namelijk veel langer dan ik denk). Doe er 600 gram mager rundergehakt en 300 gram varkensgehakt bij. Rullen. Voeg ongeveer 2 glazen witte wijn toe, maar niet te veel, de saus moet niet te vloeibaar worden. Voeg een blik tomatenblokjes (ze bestaan zonder toevoegingen, alleen tomaat dus) toe en een potje in plakjes gesneden zwarte olijven (afgegoten uiteraard). Verkruimel een plak feta en doe dit er bij. Voeg nog wat zout toe en laat lekker doorpruttelen.

Wellicht zijn de aardappelen inmiddels gaar. Afgieten. Zet een liter volle melk met een klont roomboter er in (een klont is een half pak, of een heel half pakje zoals ze die zo handig verkopen her en der) op het vuur en breng dit langzaam aan de kook, de roomboter moet helemaal oplossen.
Verkruimel de aardappelen met een stamper of een mixer. Stamp er drie of 4 eierdooiers doorheen. Voeg langzaam de melk toe totdat het een mooie puree is. Een mooie puree is niet te vloeibaar, doe dus rustig aan met de melk, beetje bij beetje toevoegen. Peper en zout naar smaak toevoegen.

Vet een grote ovenschaal in met olijfolie. Verdeel ongeveer de helft van de puree over de bodem. Giet de gehaktsaus hier overheen. Bedek de gehaksaus met veel geraspte kaas en dek dit geheel weer af met de rest van de puree. Eventueel nog wat grof gemalen zout er overheen.
Oven op 200 graden (mijn gasoven, geen idee wat de juiste stand voor andere ovens is), schaal er in, 50 tot 60 minuten wachten totdat het niet meer pruttelt en de bovenkant mooi bruin is. En dan wachten want het is veel te heet om direct op te eten. Een kwartier van te voren op het bord scheppen is een prima plan, dan kan je het zo naar binnen lepelen zonder je bek te branden.

 1. Hmmmjam, jam.

 2. Dat gaan we snel eens proberen in onze nieuwe huis, thanks!

 3. Dat klinkt verrassend lekker en vooral vullend. Die gaat binnenkort worden uitgeprobeerd. Alleen dan wel met enkel rundergehakt, want varkens eet ik niet.
  btw, lekkrrrr, 6 tenen knof!

 4. Eet je echt geen varkens? Ook geen scharrelvarkens die een aardig leventje hebben geleefd? Jammer hoor, maakt het namelijk net iets lekkerder. En 6 tenen knof valt best mee op een kilo gehakt en tweeƫneenhalve kilo aardappelen, dat mogen ook wel iets meer tenen zijn.

 5. Nee, ik vind varkens gewoon te leuk, ik zou er graag een als huisdier willen en je eet je kat of hond toch ook niet op.
  En een teentje knof meer gaat er bij mij ook prima in hoor. ’t Is overigens ook afhankelijk van de grootte der tenen, vanzelfsprekend.

 6. Ghehehe, dus jij eet alleen dieren waar je een hekel aan hebt. Ik zou dan best hond mogen eten. En pandabeer. Hoewel pandabeer volgens mij echt vies is.
  Een vegetarische vriend van mij eet geen dieren juist omdat hij een hekel aan ze heeft. Tenminste, dat zegt hij als mensen hem de onzinnige vraag stellen waarom hij vegetarier is.

 7. haha! Ja, Een varkenshaasje is eigenlijk heel lekker. en als ik alleen vlees van dieren zou eten waaraan ik een hekel heb zou ik me te buiten moeten gaan aan wespenfileetjes en muggenpootjes. Ik ben jaren vegetariƫr geweest maar kon de verleiding van vleesch toch niet meer weerstaan op een gegeven moment. Nu dus selectief carnivoor. En waarom wel koei en geen zwijn? omdat ik het zo heb bepaald, denk ik.
  Hoe smaakt Alpaca eigenijk? (gniffel)

 8. Panda! Enkel om de kans op uitsterven wat groter te maken zou ik zo’n beest eten. Dan is het maar vies. De culinaire variant van de hatefuck.