Hank en Kittekat

Luie Dronken Koe

stoofvlees-met-theeeiHet recept voor Dronken Koe heb ik al eens eerder opgeschreven, inmiddels is het een aantal jaar later en heb ik het een klein beetje verfijnd; zo zitten er enkele tips in voor de luie kok. Dit recept is bedoeld voor twee mensen die best drie dagen achter elkaar hetzelfde willen eten.

Neem anderhalve kilo runderlappen (haal ze bij een echt goede slager en ja, het mag best een beetje meer zijn) en snij ze in blokken. Of beter nog, laat ze in stukken snijden door de slager, we zijn lui.
Versnipper 2 flinke uien. Gebruik hier een apparaat voor.
Doe veel olijfolie in een pan, doe hier echt heel veel oregano en tijm bij. Heet maken en fruit de uien (kan iemand me intussen vertellen hoe lang het duurt voordat uien klaar zijn met fruiten?). Vlees er bij en even omscheppen totdat het bruinig wordt.
Flesje rode wijn, twee blikken tomatenblokjes (kies diegene zonder toevoegingen, met alleen tomaat dus, dat scheelt weer pellen, snijden en klooien met die tomaten), drie verse grote laurierbladeren (of vier kleine niet verse, whatever, niet te veel in elk geval) en flink wat zout er bij.
Doe nu een stuk of acht teentjes knoflook, zonder ze te pellen, wat een rotwerk, en een handjevol kruidnagelen (stuk of 20/30) in een groot theeëi en hang dit in het pruttelende goedje. Vroeger, voordat ik een groot theeëi had prikte ik al deze kruidnagelen in een halve ui. Zonde van de tijd.
Elk uur even goed omroeren. Na twee uur de laurierbladeren en na drie uur het theeëi er uit halen. Na vijf of zes uur serveren met puree (veel werk, past dus eigenlijk niet bij dit recept), rijst of kritharakia (ook wel risoni of sehriye genoemd, beetje afhankelijk van in welke winkel of land je je bevindt).

  1. Wat gaat er na afloop met die zalig zachte opzuigbare knoflooktenen gebeuren? Ik gooi door mijn hachee / draadjesvleesch altijd een handvol tenen die ik tot het eind mee laat pruttelen. De meesten blijven dan nog net heel en worden met het vleesch geserveerd.
    Verder geen water maar enkel wijn er in? En een straffe Bordeaux of een slobber van de onderste plank?

  2. Ik gooi die tenen altijd weg. Ik schrik altijd als ik op zo’n ding kauw terwijl ik een stuk vlees verwacht. En inderdaad geen water bij het eten, enkel wijn. Meestal kies ik de biologische cabernet sauvignon van AH omdat die een schroefdop heeft. Lui.

  3. Ik maak ‘m vanavond weer. Je kunt het vlees ook gewoon ongesneden in de pan doen, want eenmaal gaar gaat het snijden makkelijker. Scheelt weer qua lui.