Hank en Kittekat

Chocoladeijs (voor twee personen) inclusief toetje

Ik verwen Kittekat altijd met de prachtigste cadeaus op moederdag. Een stofzuiger, een grote pan voor stoofvlees die ik echt nodig had en een tijdje terug een ijsmachine. Vooral met die laatste is Kittekat erg blij, ik maak bijna wekelijks zwaar chocoladeijs. Hieronder het recept.

Klop vier eierdooiers, meng dit met 75 gram basterdsuiker en een theelepel maïzena. Breng 300 ml volle melk aan de kook en meng dit rustig door het eiermengsel. Breng dit al roerend langzaam aan de kook totdat het dik wordt. Haal het meteen van het vuur en roer er 200 gram zo puur mogelijke chocola (75% of meer) door. Goed afdekken met huishoudfolie en af laten koelen.

Je kunt nu stoppen, dan heb je chocoladevla. Ook lekker. Maar als je een ijsmachine hebt ga dan door. Ik koel de vla altijd af door de kom waarin het zit te laten drijven in een flinke pan met ijskoud water. Zodra de vla is afgekoeld zet je deze pan op het vuur om het water te laten koken. Intussen meng je 300ml slagroom door de vla. Giet dit mengsel in de ijsmachine en zet deze aan.

Nu komt de truc. Zodra de vla een beetje begint te stollen, zodra het niet meer helemaal vloeibaar is smelt je 100 gram pure chocola in een pannetje (au bain marie in de grote pan die al op het vuur staat). De chocola moet niet te heet worden maar wel vloeibaar genoeg zijn om hem te gieten.

Giet de vloeibare chocola langzaam in de draaiende ijsmachine. De chocola zal direct in dunne laagjes stollen. Deze laagjes maken het ijs straks crispy. Laat de machine doordraaien totdat hij klaar is. Doe het ijs in een bak en de bak in de vriezer. Geef de spatel waarme je het ijs in de bak hebt geschept aan je geliefde of aan je kind (of lik hem lekker zelf af). Na een uur of 5, 6 in de vriezer is het ijs het lekkerst. Precies genoeg als hoofdgerecht voor twee personen. Als toetje adviseer ik een klein kaasplankje, misschien een stukje thijm-worst er bij (de thijmkorst moet je er af halen, dat je dat weet) en een goed glas whisky.