Hank en Kittekat

Het gebit

Gistermiddag lag ik tussen een teamoverleg en een meeting door, op de stoel van de nieuwe tandarts. Dit vrolijk gemutst knaapje was student bij de ACTA en hielp in de praktijk van zijn grote broer patiƫnten met tandvleesproblemen. Nou is mijn gebit een grote giller. Echt, ik lig dubbel. Elke combinatie van zenuwpijn en ontsteking is al meerdere malen door mijn hoofd voorbij getrokken en heeft mooie extracties opgeleverd.

Hij was enthousiast. Eindelijk weer eens interessante pockets om in te poeren. Ik opende mijn mond en legde ontspannen mijn handen over elkaar. Het haakje dook onder mijn tandvlees. De onderkant van mijn gebit, dat was te doen. De bovenkant kermde en weende zacht. Het bloed vermengde zich met speeksel. Ik ging deze keer met de pijn mee, alsof het een wee was. En ik ontspande mij weer, ‘want weet je nog, die pijn’. Na een uur mocht ik opstaan. Ik moest hard lachen, dat vond het knaapje grappig.

Drie dagen later vieren wij de verjaardag van Kiki. De beste verjaardag, wel. Drie jaar worden is een bewuste ervaring; een handeling die gepaard gaat met kaarsjes uitblazen, scheuren met pakpapier, taart eten, toestaan dat andere kindjes aan je speelgoed zitten en tovertrucs leren.
Mijn vader, de onbekende opa, kwam geheel en al soort van vrijwillig langs. Hij arriveerde tussen bezoekersstromingen in. Ik schrok. Zijn gebit toonde zichtbare gaten, hij miste al meer kiezen dan ik. Hij leek ontheemd en draalde wat in de woonkamer met zijn cadeaus voor Kiki.
‘Hij doet een poging’, dacht ik en sneed een stuk taart voor hem aan.

  1. Wat zit dit postje vol met zinnen die heel veel vragen oproepen. Alsof dit het eerste hoofdstuk is van de nieuwe roman.
    Speaking of which…

  2. Ja, Paul. Ik zit nu aan tafel met DRIE motherfucking dikke woordenboeken. De laatste correcties. Dan mag een uitgever enthousiaste dingen gaan roepen of word ik een reject. Beide scenario’s gaan gepaard met alcohol.

  3. Rode wijn is goed voor het gebit…

  4. Mag het een Tempernillo zijn, dan? *tandenborstel vast pakt*