Hank en Kittekat

Schrijvers uit Oost

De zondag is bestemd voor doen-dingen. Ik houd niet van te lang vegeteren in een huis waar bijvoorbeeld de badkamer een week niet gepoetst is. Er draait een wasje, de keukenvloer is geboend en ik heb met het kind een toren of twee gebouwd. Ik moet dan de neiging onderdrukken om wederom een sopje te maken en naar de badkamer te sjokken. ‘Neem nou eens een werkster, die kunnen dit soort dingen veel beter en sneller’, denk ik. Maar ja. Dat vergeet ik dan weer op maandag.

De Buurvrouw mailt. Of ik met haar mee wil naar Schrijvers uit Oost. Een rondreizend gezelschap van schrijvers en artistiekelingen uit het oosten van Amsterdam, telkens neerstrijkend op nieuwe plekken in de stad. Met een open podium waar je voor kan opgeven. ‘Lezen uit eigen werk, dat is best kick-ass,’ denk ik hardop. Eerst maar eens de kat uit de boom kijken. Misschien komt er niemand.

Canvas zit stampend vol. Alle Chesterfield banken bezet, evenals de lederen krukken. Veel serieus kijkende studenten, grijs bebaarde mannen en mensen met zwarte brilmonturen – check. Een dame met stijl betreedt het zwart aangeklede podium. Het is Teuntje Klinkenberg! Mijn schrijfcoach in barre tijden. Door haar vond ik een ritme om op te schrijven, om te reflecteren op mijn tekst. Straks moet ik haar nog vertellen dat ik ben afgewezen door wel liefst drie uitgeverijen. Ik neem een slok van mijn spa rood. Tijden van onbeperkt alcohol drinken bestaan allang niet meer, of chillen met pillen. Het maakt niet uit, want al snel verdwaal ik op de stem van Maartje Wortel die oogt als een verschrikt hert en jog ik mee met Wanda Reisel door het Oosterpark: ijzersterk gesproken. Renee van Marissing brengt me naar een cafeetje in een dorp en we drinken samen cola met ijsblokjes. Maar de prinses is Elke Geurts die laat zien dat het mogelijk is om een roman te schrijven over IJburg. Net iets te lang doorlezen, dat is dan een beetje jammer. Want zo blijft er voor het open podium minder tijd over.

Daar wil ik volgende keer best wel staan, besluit ik.