Omdat het ladderzatte gewillige kippetje zo’n enorm succes is – de meest gegooglede pagina, de laatste maanden – hier een nieuw gerecht, perfect voor bij een goed glas witte wijn of, zoals wij het vanavond nuttigden, met een glas water.
Het eerder genoemde kippetje maak ik niet meer. Het ietwat zure edoch zeer gewillige kippetje vind ik namelijk veel lekkerder. Maar wellicht blief ik mijn kippetje over een paar maanden weer ladderzat van de rode wijn.
Voor mensen die niet van koken houden maar wel van nerdgeintjes, hier een filmpje van een mooie screensaver voor de Mac.
Vet een flinke ovenschaal in met een mengsel van goede olijfolie en knofpulp. Was een groot kippetje en bekruid haar met peper, zout, oregano en tijm. Stop een citroen in haar hol (prik wat gaatjes in de cirtoen zodat het sap er uit spuit zodra het kippetje heet wordt) en leg haar op de ovenschotel. Drapeer hier piepers omheen en overgiet deze met genoeg wijn en het sap van twee uitgeperste citroenen. Nog wat zout, peper, oregano en tijm over het geheel en het kippetje is klaar om lekker heet te worden in de voorverwarmde oven. Na een uur of twee, afhankelijk van het gewicht en de afkomst van het kippetje, vandaag heb ik gemerkt dat Franse kippetjes best iets langer mogen, is ook dit kippetje bijzonder gewillig (tijdens het garen wel regelmatig overgieten). Serveer er voor de vorm een komkommer bij. Voor de smaak hoef je dat niet te doen, tenzij je watersmaak, zoals ik, echt heel erg lekker vindt.