Ik zal een jaar of 20 geweest zijn. Ik had twee maanden op een zeilbootje gepierewaaid door Griekenland met een goede vriend. Inmiddels lag het bootje weer in een haven en wij in het bos. Daar sliepen we in de open lucht, onder knoestige eeuwenoude bomen naast een ijskoud stroompje, tussen de Griekse punks, junks en hippies, op een geheime lokatie die nog niet door het massatoerisme was ontdekt, geen idee of dat nu nog het geval is maar ik wil het risico niet nemen om hordes barbaarse Nederlanders die kant op te sturen dus ik noem de naam van dit eiland niet. De perfecte plek om lowbudget te leven en te zuipen. De meeste dagen was er wel iemand die een groot eenpansgerecht kookte in de roestige pan op het houtvuurtje.
Op een dag gingen we linzensoep eten. Linzensoep is een favoriet gerecht van veel Grieken, we waren ons al de hele dag aan het verheugen op deze prachtmaaltijd. Oooh, lekker, straks gaan we linzen eten! Ik kan niet wachten tot de linzen klaar zijn! Zo veel trek in linzen! Zullen we de linzen alvast gaan koken? En zo babbelden we de hele dag door. Een engelse chick die met een griekse junk mee was vroeg ’s avonds waarom we toch de hele dag zo aan het vloeken waren, normaal leken we toch allemaal zulke keurige mensen. Het griekse woord voor linzen is ‘fakiès’. Een andere manier om linzen te zeggen is ‘faki’, en toen het donker werd werd er telkens om de zaklantaarn gevraagd, de ‘fakos’. Het grietje hoorde ons de hele dag watertandend en genietend ‘fuck yes’, ‘fuckie’ en ‘fuck off’ roepen. Geef mij even de fuckoff zodat ik kan kijken of de fuck yes al klaar zijn. Hilariteit alom, het is nog steeds een van de favoriete anekdotes van een oom van mij, ik moet het hem elk jaar weer even vertellen zodat hij weer even kan schaterlachen.
Een van de geheimen van een goede linzensoep is het woordje ‘veel’. Linzen hebben een stevige smaak, gebruik overal dus veel van. Veel uien, veel knoflook, veel oregano en veel tijm doe je in veel goede olijfolie. Vervolgens doe je de linzen er bij. Rode linzen geven een bruinie pap, bruine linzen geven een nog bruinere pap met klontjes. De boel omroeren en water er bij. Veel laurierbladeren, veel zout en peper, eventueel veel stukjes tomaat. En dan veel tijd nemen om het te laten koken. Bruine linzen hebben veel meer tijd nodig dan rode linzen. Volgens sommige grieken moet je ook nog oregano toevoegen zodra je de pan van het vuur haalt, volgens sommigen moet dat juist niet. Maar iedereen is het er mee eens dat je in elk bord linzensoep een eetlepen azijn moet doen. Ik prefereer balsamico, anderen gewone goedkope azijn. Turken prefereren citroen, dat is ook erg lekker.
Serveren met veel brood. Zorg voor een goed geventileerde ruimte de avond en de dag na het eten.