Hank en Kittekat

Het beste melkschuim

Het beste melkschuim voor de perfecte capuccino maak je natuurlijk met een espressomachine met een krachtige stoomspuit. Als je niet de beschikking hebt over zo’n stoomspuit, je hebt bijvoorbeeld een esprossomachine met een niet zo krachtige stoomspuit, of een espressomachine zonder stoomspuit, of, gruwel, helemaal geen espressomachine, dan zijn er andere manieren om het perfecte melkschuim te maken.

Veel werk, erg lekker
Zet een pannetje met melk op een vuurtje en klop de melk met een garde of een ander soort klopper tijdens het opwarmen. Vlak voordat het gaat koken heb je een mooi ambachtelijk schuim. Je moet er nogal wat voor doen. Er bestaan electrische kloppers, die geven het beste resultaat. Je kan de melk overigens ook opwarmen tot bijna kookpunt en dan beginnen met kloppen, het resultaat zal ongeveer hetzelfde zijn.

Weinig werk, purschuim, beetje chemisch
Koop een plastieken of een glazen melkschuimer. Dit is een beker met een op-en-neer beweegbare klopper. De melk goed kloppen en meteen 30 seconden in de magnetron. Je hebt nu een extreem dik schuim, je kan het lepelen. Ik vind het altijd iets chemisch hebben, ik vind magnetrons nog altijd rare dingen. Ik heb ze alleen gebruikt voor het maken van dit soort schuim, totdat ik de beste manier vond om schuim te maken zonder krachtig stoompijpje op een espressomachine.

Duur maar perfect schuim
Koffiebonen moet je zelf malen, dat is het lekkerst. Ik heb dus ook een hekel aan voorverpakte fabrieksproducten zoals nespresso. Het is luie koffie die wel aardig smaakt maar in de verste verte niet in de buurt komt van een zelf gemaakte espresso. Mij zal je dus nooit reclame horen maken voor de koffiezetapparaten van deze fabrikant. Maar nespresso brengt een ander apparaat op de markt wat wel alle aandacht verdient, de aeroccino. Dit is een soort van waterkokertje met ingebouwde schuimklopper. Dit ding produceert absoluut fantastisch schuim.
Melk in het ding schenken, aanzetten en, dit is belangrijk, meteen zodra het klaar is oppakken en even lekker schudden. Het schuim vermengt zich dan met de melk er onder en je schenkt zo een prachtig kopje vol. Als je wilt kan je zelfs figuurtjes tekeken in het schuim, zo goed is het. Het is natuurlijk een belachelijk duur ding, ik geloof een euro of 60, maar het is het eigenlijk gewoon waard, als je van goed schuim houdt. Wat ik zelf erg vervelend vind is dat het Nespresso logo er op staat, met er onder in letter de naam. Het was een kleine moeite om dit logo en de letter ‘N’ er af te krabben met een mesje. Nu staat er gewoon ‘espresso’ op het ding. Slaat ook nergens op.

  1. http://hankenkittekat.nl/cool/archive/2007/01/06/schuim

    Huh?

  2. Ja wat huh?

  3. Schuim!!!! Weet je wat super lekker is bij beschuimde koffie? Chocolade muizen en kikkers!, niet te veel, want anders is het te zoet!
    Ik wil dit process nog wel een keer filmen :-)

  4. Ja, precies wat Peet zegt!

  5. Ik ben het denk ik ook wel eens met Peet, maar wat zijn schocolademuizen en kikkers dan precies? moet je die in de melk smelten? Of er bij serveren?

  6. Ik ben zelf geen koffiedrinker. Tenzij er een bol Torres naast staat. Of een halve meter schuim erboven op. Schijnt ook een kunstvorm te zijn tegenwoordig: latte art
    http://www.ecm-espresso.it/images/news02/Blue.jpg

  7. Dat klinkt heel goed. Jammer van die prijs. En dat we dan nóg een apparaat in de keuken zouden hebben staan.
    Ook niet onbelangrijk is de melk die je gebruikt. Volle houdbare melk is nog steeds het vetste en dus het beste.
    Tot slot drinkt de echte Italiaan zijn cappuccino niet na elf uur, volgens de schoonmaakploeg. Maar goed, het is dan ook van oorsprong Weens.

  8. Ach, wat weet de schoonmaakploeg daar nou van, alleen stadsmensen weten hoe je koffie moet drinken, in dorpen stemt men CDA en drinkt men slappe filterkoffie met koude melk en zoetjes. Gatverdamme!

  9. Hoho, in mijn dorp stemt men netjes VVD, zoals het hoort. En als je in Italië wil worden gevierendeeld dan moet je na twaalven cappuccino drinken en zeggen dat het uit Wenen komt.

  10. Het verschil tussen VVD en CDA is slechts 0,2% in dat dorp van jou, de schoonmaakploeg. Die twijfelstem van jou heeft waarschijnlijk de doorslag gegeven, ik zie je al staan in dat hokje, peinzend, moet ik nou op Verhagen of op Verdonk stemmen?

  11. Nou, ik drink nooit melk want ik drink al koffie maar sommige gasten willen altijd twee drankjes, en koffie en melk, raar.
    maar dan:
    kabeljauw in huis
    boter en azijn en ei in huis (volgende keer ook dragon)
    even de botersmelten en met
    half eidooier azijn en boters samen in de aerocino binnen 30 seconden een fluweelige heerlijke bearnaise….voor over de krokant gebakken kabeljauw

  12. prachtig recept, een kleine toevoeging op het eerste deel:

    – meet 2/3 melk af in je glas.
    – doe dit in een pan en klop het op zoals beschreven
    – giet dit in het glas en je hebt warme melk met daarboven schuim.
    – giet nu heel voorzichtig de espresso of sterke senseo erdoor heen (wat 1/3 van het glas zou moeten bedekken).
    nu heb je een perfecte LATTE MACHIATTO.

    sterke senseo?
    – doe 2 pads in het senseo apperaat.
    – zet de koffie voor 2 glazen.
    – vang de eerste helft op (deze is het sterkst).
    – giet dit voorzichtig door het schuim heen.

    ik hoop dat jullie hier wat aan hebben.
    gr. Bram

  13. Sterke Senseo vervolg:

    Waarom dan niet gewoon 2x extra dark roast in de machine en op de knop voor één kopje drukken. Dan weet je zeker dat het sterk is en hoef je niet halverwegen te knoeien tijdens het wisselen van het glas.

    Succes!!!

  14. Uuuuuuuuuuhhh… Kan ik ook melkschuim maken van normale melk met de mixer of zo?

  15. Ik snap nou niet wat er zo erg is aan dat er N’espresso op dat schuimapparaat staat. Het gaat om het schuim, kom op zeg?